Расширенный поиск
11 Июня  2026 года
Логин: Регистрация
Пароль: Забыли пароль?
  • Ариу сёзде ауруу джокъ.
  • Ёлген аслан – сау чычхан.
  • Эки къатын алгъанны къулагъы тынгнгаймаз.
  • Тойгъандан сора, ашны сёкме.
  • Нарт сёз – тилни бети.
  • Джогъун бар этген, барын бал этген.
  • Акъыллы айтыр эди, акъылсыз къоймайды.
  • Ашхы тенг джолгъа салыр, аман тенг джолдан тайдырыр.
  • Элде адам къалмаса, ит тахтагъа минер.
  • Джолунга кёре – джюрюшюнг, джагъанга кёре – юлюшюнг.
  • Къатыны харакетли болса, эри къымсыз болур.
  • Сормай – алма, чакъырылмай – барма.
  • Байлыкъ тауусулур, билим тауусулмаз.
  • Сагъышы джокъ – джукъучу, акъылы джокъ – къаугъачы.
  • Танг атмайма десе да, кюн къоярыкъ тюйюлдю.
  • Бозанг болмагъан джерге, къалагъынгы сукъма.
  • Айтхан сёзюне табылгъан.
  • Биреуге аманлыкъны тилеме да, кесинге ашхылыкъны тиле.
  • Ата Джуртча джер болмаз, туугъан элча эл болмаз.
  • Тойгъан антын унутур.
  • Гитче джилтин уллу элни джандырыр.
  • Чыкълы кюнде чыкъмагъан, чыкъса къуру кирмеген.
  • Окъумагъан сокъурду, сокъур ташха абыныр!
  • Иги – алгъыш этер, аман – къаргъыш этер.
  • Рысхысына кёре, джаш ёсер, къышлыгъына кёре, мал ёсер.
  • Киштикге къанат битсе, чыпчыкъ къалмаз эди.
  • Ач отунчуну ачыуу – бурнунда.
  • Кёзден кетген, кёлден да кетеди.
  • Ашын ашагъанынгы, башын да сыйла.
  • Мураты болгъанны джюрек тебюую башхады.
  • Ким бла джюрюсенг, аны кёзю бла кёрюнюрсе.
  • Тил – миллетни джаны.
  • Адамны джюреги нени кёрюрге сюйсе, кёзю да аны кёрюрге ёч болады.
  • Терслик кетер, тюзлюк джетер.
  • Иги сёз – джаннга азыкъ, аман сёз башха – къазыкъ.
  • Кюн – узун, ёмюр – къысха.
  • Хунаны тюбюн къазсанг, юсюнге ауар.
  • Кёбню кёрген – кёб билир.
  • Ариу сёз джыланны орнундан чыгъарыр.
  • Къыз келсе, джумуш эте келеди, къатын келсе, ушакъ эте келеди.
  • Бир абыннган – минг сюрюнюр.
  • Эки элинги тыйсанг, джети элде махталырса.
  • Уллу къашыкъ эрин джыртар.
  • Ётюрюк хапар аякъ тюбю бла джюрюйдю.
  • Эл ауузу – элек, анга ийнаннган – халек.
  • Сабий болмагъан джерде, мёлек болмаз.
  • Биреуню тёрюнден, кесинги эшик артынг игиди.
  • Узун джолну барсанг, бюгюн келирсе, къысха джолну барсанг, тамбла келирсе.
  • Кюн кёрмеген, кюн кёрсе, кюндюз чыракъ джандырыр.
  • Ачыкъ джюрекге джол – ачыкъ.
Страницы: 1
Вопрос к алимам!, Про приветствие на родном языке

В голову пришел неожиданнный вопрос, ведь Салам Алейкум это приветствие на арабском языке, а как привет-здравствуй звучит на карачаево-балкарском исконном значении

я не алим, но, насколько мне известно, говорят эртден/кюн/ингир ашхы болсун, в зависимости от времени суток.
Мне столик с видом на мечту,
Эспрессо и фламбе заката.
Нет, больше ничего не надо.
А впрочем, на ладонь звезду
И блюз с горчинкой шоколада.(с)

Цитата
Мэй пишет:
я не алим, но, насколько мне известно, говорят эртден/кюн/ингир ашхы болсун, в зависимости от времени суток.
я тоже так подумал, но... обычно это обращение мужчины к женщине, по крайней мере на сегодняшний день, но как то неудобно так здороваться мужчине с мужчиной, может существует иная форма приветствия)

Цитата
Adam Kadmon пишет:
но как то неудобно так здороваться мужчине с мужчиной, может существует иная форма приветствия)
ну да, мужчины так не здороваются друг с другом, можно еще, в зависимости от того, чем человек занят, приветствовать иш къолай болсун/кеб болсун зат деб.
Мне столик с видом на мечту,
Эспрессо и фламбе заката.
Нет, больше ничего не надо.
А впрочем, на ладонь звезду
И блюз с горчинкой шоколада.(с)

Цитата
Adam Kadmon пишет:
В голову пришел неожиданнный вопрос, ведь Салам Алейкум это приветствие на арабском языке, а как привет-здравствуй звучит на карачаево-балкарском исконном значении
ну вообще я тоже не алим но салам алейкум это есть салам алейкум. эркиши эркишини салам алейкум деб саламлашады. эрттен ингир ашхы болсун деб тышыруулагъа айтьыучанла. алайа бюгюнлюкте Салам деб къойуучулада бир кёб болгъанды джаш тёлюде. танышларым салам деб саламлашса тюз этирге кюрешеме (хоу тюзсе Алибек зат мат дейле) алайа экинчида тюбешсек салам дейле. ну а если стесняет то что эти слова арабские то полязыка в таком случае тоже должны стеснять так как взяты с арабского. :) ;)

андан сора, дагъыда бир насыха, (насыхада араб сёздю) :)
ана тилни юсюнден соруула соргъан сагъатта ана тил ючюн джарсыгъаныгъызны кёргюстеди (Адам къуру сенге айтмайма барабызгъада айтама), алай эсе сорууну ана тилде соргъан тюзюрек боллукъ эди :)

Цитата
Мэй пишет:
Цитата
Adam Kadmon пишет:
но как то неудобно так здороваться мужчине с мужчиной, может существует иная форма приветствия)
ну да, мужчины так не здороваются друг с другом, можно еще, в зависимости от того, чем человек занят, приветствовать иш къолай болсун/кеб болсун зат деб.
ишлей тургъан адам болса мен салам алейкум, иш къолай болсун дейме. )
Изменено: Мансур - 26.10.2013 19:07:28

менда билирим келееди мусульман динни алгъынчы эркиши эркишибла къалай саламлашхандыла

Джылы Салам, Хурметли Аланла! :ялучший: :превед:

Мен да бир "тёгерек" сёз къошайым))))

Цитата
Adam Kadmon пишет:
Да , мен намазда "-Ассаляяму гъалейкум уа рахма-туллах "- деб салам береме сора, адамлагъа ол саламны бермезге нек болмайды?

Дурусу ,мен ангылагъанга кёре.....биз муслиманла эсек аллай салам болургъа керекди.

Дагъыда....Мен бюрёуню юйюне кириб барсам- Юйюгюзге игилик -деб, киреме.

Джуукъгъа- тенге телефон бла сёлешсем да - юйюгюзге игилик дейме,. эртен ашхы болсун, дейме; кюнюнг ашхы болсун, дейме;......

Тюз орамда кёргениме - уллугъа -гитчеге да -Салам- дейме; джолда баргъанга - джолунг болсун- дейме.

Салам алыргъа , салам берирге юренигиз ........бир ушагъусуз кёрюнеди, мени сартынга саламлаша билмеген.....

Мени сартын, адамгъа саламлашхан сагъатда тюз "Салам!" деген чырт ариу кёрюнмейд. Неди ол сёзню магъанасы? "Шошлукъ", "мамырлыкъ", "мир" орусча айтсанг. Ол сёзню магъанасы болур ючюн, "Ассаламу ъаляйкум!" дерге керек болады арабча. Энди бизде Къарачайда "Саламаликум!" деб къоядыла. Хар ким да таб-таза арабча айталмай кеслерича "Саламаликум!" дегенде да уллу хата болмаз, къайдам.
"Где, как не здесь, ты увидишь политику Всепрощения всепрощающего Человечного Человека" - Rassel

После общения с некоторыми людьми, у меня возникает стойкое чувство собственной полноценности.
Страницы: 1
Читают тему (гостей: 1)

Форум  Мобильный | Стационарный